25 dödade Falun Gong-utövare verifierades under mars månad

2004-04-26 Dödslista
Li Yuanguang vägde mindre än 45 kg när han dog. Här fotograferad kort efter hans död.

De döda var i åldrarna i 20-78 år; den verkliga, totala, dödssiffran uppskattas vara fem till tio gånger högre än den redan verifierade

20-årige Chang Baoli greps när han appellerade i Peking i november 1999. Han förflyttades till staden Gongyi där polis slog ihjäl honom påföljande dag. Fördröjningen kring uppgifterna om Changs död visar på svårigheterna att få sådana uppgifter ut ur landet. För varje bekräftat dödsfall uppskattar Falun Dafa Information Center i New York att det finns ytterligare 5-10 fall som ännu inte är kända. För varje rapport om dödade utövare kommer dussintals rapporter om utövare som har torterats.

En av de som dödades under mars 2004 var Daqing-invånaren Li Yuanguang, 34 år. När han dog vägde han, som ett resultat av långvarig tortyr, endast 45 kg. Han lämnade efter sig hustru och familj, som efter polisens utpressning var helt utan pengar.

Li var under 1990-talet nästan tvungen att avbryta sina universitetsstudier på grund av allvarliga njurproblem. Efter att ha börjat utöva Falun Gong förbättrades hans hälsa anmärkningsvärt och han kunde fortsätta sina studier och erhålla en Masterexamen. Innan Falun Gong förbjöds i Kina, erhöll Li ett erkännande från regeringen för sitt bidrag till hemstaden.

Efter hemkomsten från Peking 1999, dit han hade åkt för att uttrycka sin mening om förbudet mot Falun Gong till det centrala appellationskontoret, trakasserades Li upprepade gånger av polis. Polisen förde bort honom från hemmet den 24 april 2001 och skickade honom till en interneringsenhet i Sha-distriktet. Där tvingade polisen honom att sitta på en metallstol, de slog honom över ögonen, placerade tända cigaretter i hans mun, tvångsmatade honom med droger, tryckte in senap i näshålorna, stampade på hans kropp och fingrar samt utsatte honom för andra övergrepp.

För att protestera mot denna omänskliga behandling inledde Li en hungerstrejk. Han tvångsmatades då upprepade gånger – en våldsam procedur som har varit den direkta dödsorsaken till 10% av alla kända dödsfall under förföljelsen av Falun Gong.

Li släpptes från interneringen i ett mycket dåligt tillstånd för att sedan dö i hemmet.

– Frekvensen och enhetligheten när det gället tortyren och mordfallen runtom i Kina, styrker faktumet att detta är en överlagd kampanj som styrs av högt rankade ämbetsmän och inte enbart några fängelsevakters enskilda brott, säger FDI:s talesman Erping Zhang.

Rapporterna från mars månad indikerar att många av vakterna erhöll bonus för att ha torterat utövare. Kriminella fångar torterade också utövare för att erhålla förkortningar av sina straff. Bland tortyrmetoderna som används ingår bland annat att hälla kallvatten över utövare, lämna dem utomhus i frysgrader, elchocker med elbatonger, fråntagande av sömn, svält och att binda fast utövare i smärtsamma positioner.

Utövare har också dött efter att ha tvingats bli hemlösa, som i 78-åriga Fang Yuqins fall. På grund av polisens trakasserier tvingades Fang och hennes familj lämna hemmet, till ett liv i fattigdom på gatan. Hon dog några månader efter att både hennes dotter och barnbarn skickats till det ökända tvångsarbetslägret Masanjia.

De utövare vars död bekräftades under mars 2004 är:

Liu Jie, Dong Ruilain, Chen Rongyao, Xiao Yali, Zhang Yanju, Di Xishun, Chang Baoli, Liao Furong, Luo Junling, Wang Jihua, Fang Yuqin, Yu Xianjiang, Li Yuanguang, Sun Yuhua, Zhang Yanxun, Xie Caile, Duan Qingfang, Song Yulian, Zhang Guoqing, Chen Dexi, Zhao Fengyun, Gu Xiuxian, Jing Fengyun, Chen Hanchang, and Cao Yali.

AGERA NU

I FOKUS