Ansträngningar med namninsamling för Falun Gong fortsätter trots faror

1300 underskrifter kräver frigivning av Li Lankui, Hebeiprovinsen

NEW YORK – Fem nya petitioner för enskilda Falun Gong-utövare - vissa petitioner med över 10000 underskrifter - har rapporterats under de senaste två månaderna, och är en växande trend som fortsätter i Kina. Medan vissa petitioner är nya initiativ - medräknat de i Hubei- och Hebeiprovinserna – är andra pågående ansträngningar att rädda lokala invånare som utövar Falun Gong, trots officiellt förtryck.

NEW YORK – Fem nya petitioner för enskilda Falun Gong-utövare - vissa petitioner med över 10000 underskrifter - har rapporterats under de senaste två månaderna, och är en växande trend som fortsätter i Kina. Medan vissa petitioner är nya initiativ - medräknat de i Hubei- och Hebeiprovinserna – är andra pågående ansträngningar att rädda lokala invånare som utövar Falun Gong, trots officiellt förtryck.

Noterbart är i Hebei-provinsen, där invånare i Zhengding County i närheten av Shijiazhuang inte har avskräckts av ett polistillslag efter en petition för Li Lankui. I juni 2012 bortfördes Li av den lokala 610-byrån och dömdes i hemlighet till femton månaders tvångsarbete, mitt i en "rensning" genom staden inför Iowa-guvernören Terry Branstads handelsbesök i regionen.

Bortförandet av Li förargade vänner och grannar som inom loppet av några veckor samlade hundratals underskrifter på en petition för hans frigivning. De lokala myndigheterna svarade med dussintals fysiska angrepp och minst 16 gripanden. En polisrazzia dödade en annan Falun Gong-utövare, Yang Yinqiao, som påstås "fallit" från ett fönster på femte våningen.

Oförskräckt om våldet och uppenbar risk för repressalier för deras aktivism, lade närboende till ytterligare ett namn på en annan äldre Falun Gong-utövare på petitionen, som har gripits och torterats för att ha hjälpt till med att cirkulera petitionen för Li. De har fortsatt att samla in underskrifter och i mitten av mars hade nästan 11000 skrivit på, en betydande ökning från de 700 underskrifter samlats på den ursprungliga petitionen.

Sådana handlingar med petition för enskilda utövareökar i hela landet. Falun Dafa Information Centre har fått kännedom om nästan tre dussin sedan 2008, där de flesta ägt rum de senaste två åren.

Ytterligare fyra petitioner från tre provinser dök upp i mars, varav en en som samlat fler än 5000 namn. I nästan samtliga fall är signaturerna markerade med ett rött tumavtryck, en företeelse som historiskt sett använts för juridiska dokument.

- Det växande antalet petitioner visar att regimens ändlösa ström av förtalspropaganda mot Falun Gong inte ha den effekt den en gång hade. Folk ser igenom det," säger Levi Browde, vid Falun Dafa Information Centre.

AGERA NU

I FOKUS