Rio-OS har inletts – Falun Gong känner fortfarande av effekterna av Peking-OS

2016-08-08 Offer

New York – Åtta år efter de olympiska spelen i Peking, och nu när världen har följt invigningen av OS 2016 i Brasilien, påverkas tusentals Falun Gong-utövare och deras familjer i Kina fortfarande av kommunistpartiets fängslanden inför OS 2008. Minst 150 personer av dem som då internerades antas fortfarande sitta fängslade, enligt en sammanställning gjord av Falun Dafa Information Center.

– Dessa oskyldiga kinesiska medborgare fördes bort innan OS 2008 enbart för att de utövar Falun Gong. De tynar fortfarande bort i fängelser runtom i Kina. De lever under ständigt hot om att utsättas för tortyr och till och med mista livet. Samtidigt ska vi komma ihåg att detta endast är toppen av ett isberg, där hundratusentals utövare har fängslats under åren och tiotals miljoner förföljs för sin tro i Kina, säger Levi Browde, Falun Dafa Information Center.

Under Pekings förberedelser inför OS-värdskapet 2008 såg det kinesiska kommunistpartiet (KKP) chansen att genomföra en omfattande operation och gripa Falun Gong-utövare runtom i landet, som en del i ett större tillslag mot dissidenter. Över 8 000 personer togs tillfånga, ofta direkt från sina hem eller arbetsplatser. Vid den tiden dokumenterade Falun Dafa Information Center 711 fall där Falun Gong-utövare arresterats inför OS, och innan slutet av 2009 dömts till fängelse i farsartade rättegångar. Hundratals andra sändes till tvångsarbetsläger.

En stor andel av dessa Falun Gong-utövare dömdes till åtta års fängelse. I samband med att 2016 års olympiska spel startar publicerar nu Falun Dafa Information Center en lista på 158 personer som man tror fortfarande hålls fängslade.

Åtskilliga personer har tagits bort från den ursprungliga listan på grund av att de inte överlevde fängelsetiden. Andra miste livet efter att de förts till arbetsläger. Källor inne i Kina och familjemedlemmar har rapporterat att de antingen avled i fångenskapen, eller strax efter att de släppts, på grund av övergrepp under interneringen, eller på grund av att de inte ha fått läkarvård i tid. Här följer tre sådana exempel:

  • Dr. Gong Hui avled i december 2009: Gong, 57, fängslades under spelens första vecka i Tianjin den 13 augusti 2008. Månaden därpå fördes hon till Banqiao arbetsläger för "omskolning genom arbete". Där utsattes hon för misshandel och tortyr och sattes i isoleringscell. Efter tre månader i lägret var hon utmärglad, sjuk och hade svårt att tala. Hon fick till sist återvända hem efter att ha "avtjänat" domen på 15 månaders fängelse. Hon återhämtade sig aldrig efter övergreppen under fångenskapen och avled mindre än en månad senare.
  • Yu Zhongzhu avled i januari 2010: Yu, 39, fängslades samma dag som Peking-OS invigdes den 8 augusti 2008, tillsammans med sin hustru och flera andra Falun Gong-utövare. Han avled i ett fängelse i Heilongjiangprovinsen där han "avtjänade" ett sexårigt fängelsestraff. Hans kropp kremerades direkt utan familjens medgivande. Hans hustru dömdes till fyra års fängelse.
  • Liu Fengmei avled i december 2014: Liu som var i fyrtioårsåldern fördes bort i Liaoningprovinsen i februari 2008 och dömdes därefter till 13 års fängelse. Under fångenskapen diagnostiserades hon med långt framskriden bröstcancer. Efter att till sist ha frisläppts på medicinska grunder hade sjukdomen redan framskridit för långt för att hon skulle kunna tillfriskna. Människorättsadvokaten Li Heping (nu själv fängslad) var en av flera advokater som i domstol talade för hennes oskuld och förde hennes talan. Liu efterlämnar make och en son.

– Det kanske tar flera år innan världen till fullo kan förstå de verkliga mänskliga lidanden som Peking-OS medfört. Men även utan sådan kunskap måste det internationella samfundet komma ihåg offren för KKP:s nedslag som fortfarande sitter fängslade, och som fortsätter att be om att bli frisläppta innan det är för sent, säger Browde.

AGERA NU

I FOKUS