21-årsdagen för vädjan i Peking - Manifestation lördagen den 25 april

Pressmeddelande 23 april 2020

Manifestation lördagen den 25 april kl. 10.00-12.00 vid Kinas ambassad vid Gärdet, Stockholm

Kontaktperson: Kristina I Kleinert
0706 64 70 48

Manifestation fredagen den 24 april kl. 11.00-13.00 vid Kinas Generalkonsulat vid Grönsakstorget, Göteborg

Kontaktperson: Thomas Pompe
0709 82 82 99

Falun Gong-utövare i Sverige vill uppmärksamma 21-årsdagen för den fredliga demonstration i Peking den 25 april 1999, då över 10 000 Falun Gong-utövare vädjade om ett slut på allvarliga trakasserier och övergrepp som de utsatts för.

Vid det här laget hade regimen redan förbjudit Falun Gong-böcker, publicerat kränkande rapporter, beslagtagit tillhörigheter, trakasserat, misshandlat och arresterat utövare.

Efter att dåvarande premiärministern Zhu Rongji träffat Falun Gong-representanter på sitt kontor släpptes dock 45 utövare som gripits i Tianjin ett par dagar innan och folksamlingen lämnade lugnt och stilla platsen. Allt avlöpte lugnt och ordnat.

Men dåvarande kommunistpartiledaren Jiang Zemin motsatte sig den fredliga upplösningen och gjorde ett uttalande om att besegra Falun Gong så att partiet inte skulle bli till "åtlöje". Den 20 juli 1999 blev Falun Gong officiellt förbjudet i Kina. Jiang beordrade polisen över hela Kina att arrestera utövare och plundra deras hem. Genast började man göra massiva gripanden, husrannsakningar, kidnappningar och konfiskering av Falun Gong-relaterat material. En landsomfattande propagandakampanj mot Falun Gong lanserades samtidigt.

Då förföljelsen nu pågått i nästan 21 år vill Falun Gong-utövare i Sverige ge ett korrekt och informerat perspektiv. Referenser för mer information om 25 april:

Zhongnanhai

Journalisten Ethan Gutmanns rapport

Vi ser tyvärr bara tecken av att förföljelsen har eskalerat och blivit grymmare. En oberoende tribunal i London, China Tribunal, drog den 17 juni 2019 enhälligt slutsatsen att dödandet av samvetsfångar för organtransplantation har pågått i Kina i åratal. De har inte funnit tecken på att hanteringen håller på att avvecklas. Tribunalens ordförande, Sir Geoffrey Nice, även åklagare vid internationella brottmålsdomstolen för f d Jugoslavien, sade att ”Falun Gong med säkerhet är en källa – förmodligen den huvudsakliga källan till organ för organplundring”, i ”betydande skala”.

Tribunalen har inhämtat bevis från medicinska experter, människorättsutredare, vittnen, m fl.

Trots coronavirus-pandemin som svepte över Kina fördubblade den kinesiska kommunistregimen antalet arresteringar av Falun Gong-utövare i februari 2020.

AGERA NU

I FOKUS